Početna strana prezentacije
UDRUŽENJE ŠPANSKI BORCI 1936-1939
ASOCIACION BRIGADISTAS YUGOSLAVOS 1936-1939
Početna strana | Istorija | Dolores Ibarruri La Pasionaria | Pesma Dušana Matića
Naši Španci | Sećanja | Pismo CK SKJ 1984
Koča Popović | Lazar Latinović | Lazar Udovički

Udruženje španskih boraca 1936-1939 i prijatelja

SKUPŠTINI GRADA BEOGRADA
ALEKSANDRU ANTIĆU, PREDSEDNIKU

/Kopija dostavljena gradonačelniku Draganu Đilasu/

Beograd, 26. 03. 2010.

Poštovani,Pre više od deset meseci, predstavnici našeg udruženja, Milo Petrović i Slobodan Babić, uručili su vašem saradniku (zameniku ili pomoćniku šefa kabineta) - budući da niste imali vremena da nas lično primite – predlog/ peticiju Udruženja španskih boraca 1936-1939 i prijatelja Skupštini grada da donese odluku da se jednoj beogradskoj ulici dodeli ime Koče Popovića. Strpljivo smo čekali obećani odgovor, ali ga do današnjeg dana nismo dobili.

Početkom septembra, uputili smo još jednu inicijativu Skupštini grada. Predložili smo joj da, povodom 65-e godišnjice oslobođenja Beograda donese odluku kojom bi se na trajan i vidljiv način čuvalo sećanje na Peka Dapčevića, komandanta jedinica NOV-e koje su, u sadejstvu sa jedinicama Crvene Armije, oslobodile Beograd. Beograd četrdesetpete je odao najviše priznanje Peku Dapčeviću dodeljujuću mu prvu Povelju počasnog građanina. Današnji Beograd je u obavezi, moralnoj dakako, da davanjem njegovog imena nekoj od beogradskih ulica, trgova ili javnih ustanova, potvrdi kontinuitet vlastitite privrženosti oslobodilačkoj tradiciji, tako snažno ukorenjenoj u istoriji našeg naroda. Ni na to pismo nismo (još) dobili odgovor.

Afirmativan odnos prema antifašizmu o kojem govore naši zvaničnici gubi na uverljivosti sve dok ostaje impersonalan, sve dok nije praćen i potkrepljen aktima poštovanja i priznanja prema onima koji su svojom borbom, žrtvovanjem i teško izvojevanom pobedom učinili mogućim da se danas pozivamo na antifašizam kao deo naše istorijske i oslobodilačke baštine. Tako je bilo, nažalost, i 20. oktobra 2009. U zvaničnim govorima povodom oslobođenja Beograda – nije imenom pomenuta nijedna jedinica, nijedan učesnik te borbe – bio on običan borac ili komandant. Nadamo se da je to poslednji put i da će maja ove godine naša država i njeni izabrani predstavnici, a tu mislimo i na Skuštinu grada Beograda, dati jasne i vidljive dokaze da poštuju antifašističku borbu i njene učesnike.

Da zaključimo. Ovde nije u pitanju vrednovanje bilo čijih ideloških i političkih uverenja – ona, uvek, mogu i treba da budu predmet kritičkih preispitivanja – ovde je reč o obavezi našeg društva i našeg naroda da pomno čuva sećanje na svaku etapu borbe za slobodu, među njima i na oslobodilačku i antifašističku borbu u II svetskom ratu. Skupština grada Beograda ima priliku, i obavezu, da, usvajanjem naših predloga, napravi prvi i važan korak u tom smeru.

U svakom slučaju, najmanje što očekujemo jeste jasan i obrazložen odgovor.

S poštovanjem,

Milo Petrović
predsednik Udruženja


Kontakt:
email: yuinterb@yuinterbrigade.org
Vera Stojanović 011 245-9381
Milo Petrović pmilo@sbb.rs