Početna strana prezentacije
UDRUŽENJE ŠPANSKI BORCI 1936-1939
ASOCIACION BRIGADISTAS YUGOSLAVOS 1936-1939
Početna strana | Istorija | Dolores Ibarruri La Pasionaria | Pesma Dušana Matića
Naši Španci | Sećanja | Pismo CK SKJ 1984
Koča Popović | Lazar Latinović | Lazar Udovički

Lazar Latinović

Lazar Latinović, nekadašnji predsednik Udruženja španskih boraca 1936-39. rođen je 14. 03. 1915. u selu Kolunić kod Bosanskog Petrovca. Po završetku Trgovačke akademije u Banja Luci odlazi 1936. u Prag i upisuje Ekonomski fakultet.

U Španiju je otišao iz Praga sa grupom jugoslovenskih studenata među kojima su bili Ratko Pavlović, Branko Krsmanović, Veljko Vlahović, Lazar Udovički, Mirko Kovačević, Marko Spahić, Ivan Turk, Ivo Vejvoda, Ahmet Fetahagić i drugi. Stupio je u bataljon “Dimitrov” 15. brigade, potom u antitenkovsku bateriju “Petko Miletić”. Učestvovao je u bitkama na Harami, Brunete, Aragon, Ekstramadura, Teruel i Levante. Ranjavan je dva puta. Dobio je čin kapetana Republikanske vojske i postao je komandir svoje baterije.

Španiju napušta februara 1939. posle pada Barselone. Zajedno sa svojim saborcima, povlači se pod borbom kako bi obezbedili povlačenje civilnog stanovništva prema francuskoj granici. Po prelasku u Francusku proći će kroz logore Sen Siprijen i Girs i vojni zatvor u Bordou i Pou. Oktobra 1940. uspeva da se prebaci u Marsej gde se priključuje Pokretu otpora. Istovremeno, radi puno na povratku naših španskih boraca iz francuskih logora u Jugoslaviju. Posle dve godine, ilegalno prelazi švajcasku granicu gde radi na organizovanju jugoslovenskih antifašista. Potom se 1944. godine ponovo vraća u Francusku gde, uz pomoć degolističkog pokreta i američke armije, organizuje prebacivanje oko 1500 Jugoslovena iz Švajcarske u zemlju radi uključivanja u narodnoslobodilačku vojsku. Krajem 1944. godine, pre završetka rata, počinje diplomatsku karijeru kao generalni konzul i vojni izaslanik u Marseju.

Posle oslobođenja i definitivnog povratka u Jugoslaviju nastavlja diplomatsku službu. 1948. godine imenovan je na položaj ministra savetnika u ambasadi u Parizu, sledeće godine nalazi se na istoj funkciji u Moskvi, potom je ambasador u Buenos Airesu, Briselu, Tokiju, da bi završio diplomatsku karijeru u Stokholmu 1970. Potom će raditi u Saveznoj skupštini SFRJ kao savetnik za međunarodne odnose i sa te funkcije otiće će u penziju.

Svoju ljubav i privrženost prema Španiji potvrdio je i svojim angažovanjem u Udruženju jugoslovenskih dobrovoljaca Španske republikanske vojske 1936-39, kasnije transformisano u Udruženje španskih boraca 1936-39 i prijatelja, čiji je predsednik postao 1999. godine.

Lazar Latinović je nosilac više vojnih i mirnodopskih odlikovanja, u zemlji i u inostranstvu. 2006. godine povodom obeležavanja sedamdesete godišnjice početka španskog građanskog rata i osnivanja internacionalnih brigada, dobio je za svoju postojanu borbu za stvar slobode i demokratije, kao prvi međunarodni dobrovoljac, zvanično priznanje španske države, Orden za građanske zasluge.

31. decembra 2006. godine Lazar Latinović je preminuo kao poslednji predsednik Udruženja iz redova španskih boraca.


Kontakt:
email: yuinterb@yuinterbrigade.org
Vera Stojanović 011 245-9381
Milo Petrović pmilo@sbb.rs